Hej !
Od jakiegoś czasu rano za nim cokolwiek zjem biorę całą łyżeczkę błonnika naturalnego i popijam go szklanką wody mineralnej. Dzięki jego stosowaniu zaczynam powoli chudnąć. W dzisiejszym poście postanowiłam, że przekażę Wam trochę informacji na jego temat, ponieważ mogą się Wam one do czegoś przydać i być może zaczniecie go stosować.
Co to jest błonnik pokarmowy ?
Błonnik to włókna pokarmowe, które w organizmie nie ulegają trawieniu. Mimo iż nie dostarcza substancji odżywczych, to jest niezbędny w żywieniu. Posiada właściwości, które poprawiają funkcjonowanie człowieka.
Co to jest błonnik witalny ?
Błonnik witalny to naturalny suplement diety, który może być stosowany by uzupełnić niedobory błonnika pochodzącego z pokarmów. Błonnik to włókna roślinne, które są nierozpuszczalne i nie trawione w przewodzie pokarmowym.
Choroby przed, którymi chroni błonnik:
- choroba serca,
- rak jelita grubego,
- cukrzyca.
Niedobór błonnika pokarmowego w diecie zwiększa ryzyko rozwoju innych chorób przewodu pokarmowego takich jak:
- zapalenie wyrostka robaczkowego,
- hemoroidy,
- polipy jelita grubego.
Niedobór w pożywieniu odpowiedniej ilości błonnika prowadzi między innymi do zaparć oraz przyczynia się do częstości zwiększania się chorób cywilizacyjnych takich jak:
- miażdżyca,
- kamienica żółciowa,
- uchyłkowatość jelit,
- nowotwór sutka u kobiet.
Funkcje działania błonnika:
- perystaltyka jelit,
- ułatwia wypróżnianie i zrzucanie zbędnych kilogramów,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi,
- pomaga kontrolować glikemię,
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- łagodzi stany zapalne,
- usuwa z organizmu różne toksyny.
Produkty bogate w błonnik:
- kasza gryczana,
- kasza jęczmienna,
- ryż brązowy,
- pieczywo żytnie,
- pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren,
- pieczywo mieszane z mąki graham,
- płatki zbożowe pszenne i żytnie,
- otręby.
Ważne!
Nie należy zapominać o piciu wody czy herbatek owocowych i ziołowych.
Choroby przy, których zbyt duże spożycie błonnika jest niewskazane:
- zapalenie żołądka,
- wrzody żołądka,
- stany zapalne wątroby,
- zapalenie trzustki,
- zapalenie dróg żółciowych,
- zapalenie jelit,
- niedokrwistość.
Mam nadzieję, że chociaż w małym stopniu przekonałam Was do stosowania błonnika w codziennej diecie. Informacje, które zawarłam w poście są bardzo skrócone, ponieważ nie chciałam za bardzo się rozpisywać, ale więcej na ten temat znajdziecie w wujku Google.
Pozdrawiam i do następnego napisania 😘 papa!
Dużo cieawych informacji zawarłaś, super!:)
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Widzę wiele przydatnych informacji na temat błonnika. Raczej nie mam potrzeby suplementowania go jakoś specjalnie, ale fajnie się dowiedzieć o jego funkcjach :)
OdpowiedzUsuńO z tego postu dowiedzialam sie wiele ciekawych rzeczy 🥰
OdpowiedzUsuńBłonnik jest bardzo ważny w diecie i dobrze że o tym piszesz. Fajnie, że już widzisz efekty jego stosowania. Ja go sobie dostarczam jedząc ciemne pieczywo, płatki owsiane i dodając do jogurtu zmielone siemię lniane ;)
OdpowiedzUsuńPS: Zostaję na dłużej! :)
Dobrze, że wymieniłaś produkty bogate w błonnik. Dobrze o nich wiedzieć :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nawet nie wiedziałam o tym. Bardzo pouczający post. ;)
OdpowiedzUsuńBłonnik jest bardzo ważny :) Ja jem pieczywo żytnie lub pełnoziarniste i czasem robie sobie owsianki :)
OdpowiedzUsuńjablka tez zawieraja bardzo duzo blonnika, wiec przy owsiankach warto go dodac :) kiedys tez pilam blonnik (Colon C) i wiele problemow odeszlo w niepamiec :) ale... teraz czuje, ze znowu sie dzieje cos nie tak, wiec musze chyba znowu powrocic do tego rytualu :)
OdpowiedzUsuńPrzydatne informacje :)
OdpowiedzUsuń